Čitač pametnih kartica bez kojeg više nećete moći funkcionirati

gemalto gempc tr

Što je pametna kartica?

Vjerojatno ste već čuli za pametnu karticu. Ukratko, riječ je o plastičnoj vrsti kartice s u ugrađenim računalnim čipom koji se može koristiti za prijenos i spremanje podataka. Međutim, za uspješnu i vještu transakciju podataka potrebna nam je pomoć čitača pametnih kartica.

GemPC TRčitač kartica nudi mogućnost povezivanja s računalom pomoću USB priključka. Ovaj čitač pametnih kartica prilagođen je svakom pojedinom korisniku te je dizajniran moderno s transparentnim kućištem kako bi banke i ostale tvrtke izbjegle trošak personalizacije uređaja.

Zašto su pametne kartice važne?

Naime, pametne kartice su najbrži i najsigurniji način na koji se transakcija može obaviti. Svojim korisnicima pružaju sigurno pohranjivanje podataka, a također se mogu koristiti za identifikaciju. Sustav čitača pametnih kartica dokazano je pouzdaniji i sigurniji od strojno čitljivih opcija kao što su barkodovi i magnetne trake, zbog čega je Gemalto GemPC TR čitač pametnih kartica idealan za primjenu u PC aplikacijama poput Internet bankarstva, autentikaciju i identifikaciju na mrežne sustave i aplikacije,  korištenje PKI infrastrukture, Single sign on aplikacije, pohranu lozinki i korištenje lozinki sa smart kartice, generiranje i korištenje jednokratnih dinamičkih lozinki za prijavu, digitalni potpis, elektronički novčanik i dr.

Primjene pametnih kartica u svakodnevici:

Sustav e-Građani

Sustav e-Građani uspostavljen je s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te povećanja transparentnosti pružanja javnih usluga. Uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti ako posjedujete vjerodajnicu koja se nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica.

Vjerodajnice imaju različite stupnjeve sigurnosne razine. Elektronička osobna iskaznica ima visoku ocjenu 4 sigurnosne razine, a uz nju vam je potreban čitač pametnih kartica. Na internetskim stranicama o elektroničkoj osobnoj iskaznici (eOi) građana Republike Hrvatske propisane su tehničke specifikacije koje treba zadovoljavati čitač pametnih kartica. Bitno je da čitač podržava ISO7816 i podržava sukladnost PC/ SC. Upravo te karakteristike zadovoljava čitač Gemalto GEMPC TR.

Sigurnost digitalnog sadržaja

Sigurnost digitalnog sadržaja uključuje korištenje sustava za čitanje pametnih kartica kako bi se osigurala  sigurnost informacija, no, isto tako  može biti koristan u osiguravanju drugih usluga. Svaki pristup je autoriziran, što omogućuje zaštitu informacija. Danas se satelit i kabeli koriste za isporuku informacija putem kablovske kutije, a šifrirana pametna kartica pomaže pri pristupu tim informacijama.

E-trgovina

U e-trgovini korištenje pametnih kartica tvori cijeli jedan proces pohranjivanja i kupnje informacija. Također, ove pametne kartice sadrže sve osobne podatke o računu, kao i ostale bitne pojedinosti.

Zdravstvo

Eksplozija u podacima koji su korišteni u domovima zdravlja nametnula se kao izazov kvalitetnoj usluzi pacijenata koji se svojim životima oslanjaju na te  iste usluge. Međutim, zahvaljujući sustavu čitača pametnih kartica, danas je moguće održavati sigurno okruženje za podatke i informacije. Ne samo da pametne kartice osiguravaju zdravstvenu mrežu, već i brzo identificiraju pacijente što znači manje prijevara.

Sigurnost poduzeća i mreže

Pametne kartice, koje se koriste kao zamjena za lozinke i korisnička imena, igraju ključnu ulogu u cijelom sustavu sigurnosti poduzeća. Čak i sveučilišta, tvrtke i škole koriste ID kartice kao identifikaciju za studente i zaposlenike.

GEMALTO GEMPC TR– čitač pametnih kartica nije samo najmanji na svijetu, već je i najprodavaniji čitač pametnih kartica na svijetu i u Hrvatskoj. Prednosti GemPC TR čitača prepoznale su i vodeće banke i razne državne institucije u Hrvatskoj, a godišnje ih se isporuči oko 20.000.

Želite li svoj život učiniti jednostavnijim i zanimljivijim istovremeno brinući o sigurnosti vlastitih podataka i informacija, onda je Gemalto GemPC TR-  čitač pametnih kartica idealan odabir.

Odgovori